CRUNCHY HUMMUS • GR'EAT ROMA
RECIPE - EN
INGREDIENTS (for 6 persons)
- 250 pre-cooked chickpeas (or 150 g dry chickpeas, soaked & cooked)
- 1 tbs of whole tahini
- 1 tbs whole almond butter
- 1 ts extra virgin olive oil (first pressing, cold pressed)
- The juice of 1 lemon
- 1 ts sweet paprika powder
- 2 ts za'atar (lebanese mix of spices)
- 1/2 fresh coriander plant
- Salt & pepper to taste
- 1 grilled (or steamed) paprika/ 3 steamed young carrots/5 sun-dried tomatoes
- 1 tbs of GR'EAT ROMA
INSTRUCTIONS
1. Soak the chickpeas overnight: Put the chickpeas in a bowl & cover with the double volume of water. The morning after, strain the soaking water & rinse. Steam the chickpeas & let it cool down. OR, use pre-cooked chickpeas. Throw away the chickpea juice & rince carefully.
2. Put all ingredients in the blender & mix until the desired consistency. Tip: I always keep some whole chickpeas aside to place at the bottom of the serving bowl.... it gives it more texture.
3. Before serving, drizzle with olive oil, sprinkle with za-atar & fresh herbs (food-for-the-eyes). Enjoy!
RECETTE - FR
INGRÉDIENTS (pour 6 personnes):
- 250g de pois chiches pré-cuit (ou 150 g de pois chiches sec, prétrempés & cuits)
- 1 cs de tahin complet (pâte de sésame)
- 1 cs de pâte d’amande (complète!)
- 1 cc d’huile d’olive extra vièrge (de première pression à froid)
- Le jus d’1 citron
- 1 cc de paprika doux
- 2 cc de za'atar
- 1⁄2 botte de coriandre fraiche
- Poivre & sel à souhait
- 1 poivron grillée (ou cuit à la vapeur)/3 jeunes carottes vapeurs/5 tomates demi-sechées
1. L’aveil faites prétremper les pois chiches: mettez les pois chiches dans un bol et couvrez du double de volume d’eau. Laissez prétremper pendant une nuit. Egouttez les lendemain. Le jour même cuire les pois chiches à la vapeur, laissez refroidir. Alternativement, utilisez des pois chiches précuits. Veillez à les égoutter & les rincer.
2. Dans un blender, mettez les pois chiches et l’entièreté des ingrédients, ajoutez 1 càs d’eau si le mélange vous paraît trop sec. Mixez jusqu’à l’obtention de la consistance souhaitée.
3. Avant de servir, couvrer d’huile d’olive extra vièrge, de poudre de paprika doux et de coriandre fraichement ciselé.
RECEPT - NL
INGREDIËNTEN
- 250 voorgekookte kikkererwten (of 150 g droge kikkererwten, geweekt en gekookt)
- 1 eetlepel tahini
- 1 eetlepel hele amandelboter
- 1 ts extra olijfolie van eerste persing (eerste persing, koude persing)
- Het sap van 1 citroen
- 1 ts zoete paprikapoeder
- 2 ts za'atar (lebanese kruidenmix)
- 1/2 verse korianderplant
- Zout & peper naar smaak
- 1 gegrilde (of gestoomde) paprika/ 3 gestoomde jonge wortelen/5 zongedroogde tomaten
INSTRUCTIES
1. Laat de kikkererwten een nachtje weken: Doe de kikkererwten in een kom met het dubbele volume water. De ochtend erna, zeef en spoel af. Stoom de kikkererwten en laat ze afkoelen (of gebruik voorgekookte kikkererwten). Gooi het kikkererwtensap weg en spoel het voorzichtig.
2. Doe alle ingrediënten in de blender en meng tot de gewenste consistentie. Tip: Ik houd altijd wat hele kikkererwten apart om op de bodem van de serveerschaal te plaatsen... dit geeft meer textuur.
3. 3. Besprenkel voor het opdienen met olijfolie, bestrooi met za-atar & verse kruiden (food-for-the-eyes). Geniet ervan!
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